samair-logo-samsung

Toplotne črpalke uporabljamo za ogrevanje in hlajenje. Da bi bila toplotna črpalka odlična rešitev na dolgi rok, je pomembno, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjaki, ki se spoznajo na modele toplotnih črpalk in vam tako lahko najbolje svetujejo pri tem, katera toplotna črpalka je najbolj primerna za vas. Poglejmo nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati, da si boste tako lahko pomagali pri tem, kako čim bolj pravilno izbrati toplotno črpalko.

Vrste ogrevanja v naši stavbi

Najprej je treba vedeti, na kakšen način se ogrevamo v našem stanovanju. Če za ogrevanje uporabljamo radiatorje, bo za ogrevanje radiatorjev treba uporabiti toplotno črpalko, ki dosega višjo temperaturo izhodne vode – v tem primeru bo najbolj primerna visokotemperaturna toplotna črpalka.

Nizkotemperaturna toplotna črpalka bo primernejša v primeru dobre izolacije objekta in za talno ogrevanje.

Izolacija objekta

Izolacija objekta je seveda zelo pomembna, pogosto pa sami težko določimo kakšno imamo izolacijo. Slaba izolacija lahko vpliva na višje stroške za ogrevanje in hlajenje stavb.

               Izolacija sten

Ko določamo izolacijo objekta, je pomembno najprej določiti izolacijo sten – notranja in zunanja izolacija sten. Zunanja izolacija sten se meri s tem, kakšne plošče so pritrjene na zunanjo stran sten, kakšna je debelina teh plošč, kakšen je izolacijski material. Izolacija omogoča odpravo toplotnih mostov, ki lahko povzročajo nastanek pleni zaradi kondenzacije vlage.

Nekateri se odločijo tudi za izolacijo notranjih sten. Običajno takrat, ko ni mogoče izvesti na objektu zunanje izolacije, morda zato, ker so stene pretanke… Debelost zidov oz. način gradnje namreč tudi pomembno vpliva na izolativnost objekta.

Skozi zunanje stene objekta lahko stavba izgubi tudi do 35 % toplote, zato je zelo pomembno, da se dobro informiramo, kakšna je izolativnost našega objekta, saj bo od tega močno odvisno, katera toplotna črpalka bo najbolj optimalno zadovoljila potrebe po ogrevanju in hlajenju naših prostorov.

Okna

Toplotne izgube skozi okna so zelo visoke – predstavljajo lahko tudi do 40 % celotnih toplotnih izgub. Izbira energijsko učinkovitih oken je zelo pomembna. Ko se odločate za izbiro toplotne črpalke je zelo pomembno, da pri tem upoštevate:

 

  • Starost oken,

  • Material kril in okvirjev oken,

  • Zasteklitev,

  • Velikost oken,

  • Oblika,

  • Načini odpiranja,

  • Tesnila,

  • Namen uporabe (panoramske stene, balkonska okna, strešna okna…).

Velikost prostora, ki ga boste ogrevali

Kako velik je prostor, ki ga boste ogrevali? Upoštevajte vse prostore, ki jih boste ogrevali. Če je toplotna črpalka premalo močna za ogrevanje vaših prostorov, boste porabili več energije za ogrevanje. Prav tako ne bi bila primerna previsoko dimenzionirana toplotna črpalka.

Ogrevanje tople vode

Upoštevajte tudi, ali boste s toplotno črpalko ogrevali toplo vodo za uporabo v gospodinjstvu in v kopalnici.

Podnebje

Ne pozabite upoštevati podnebje v katerem ste. Toplotna črpalka namreč uporablja energijo iz okolja, zato se je dobro obrniti na strokovnjaka, ki pozna vaše podnebje in vam lahko priporoča toplotno črpalko, katere delovanje je temu prilagojeno.

Posvetujte se z našimi prodajnimi svetovalci o tem, kako pravilno izbrati toplotno črpalko

Večletne izkušnje, sodelovanje z monterskimi podjetji po vsej Sloveniji, poznavanje različnih modelov toplotnih črpalk, udeležba na sejmih, izobraževanjih, nudenje podpore strankam tudi po vgradnji toplotne črpalke. Vse to in še veliko več so prednosti naših prodajnih svetovalcev SamAir, d.o.o.

Oddajte povpraševanje tukaj.

Tudi samo smo poiskali rešitev za svoje domove, zavedamo se, da je vsak euro pomemben v gospodinjstvu, ki ga lahko prihranimo. Razumemo naše stranke in se zelo trudimo, da pripravimo strokovne izračune, kolikor jih lahko z našimi orodji, da stranke dobijo čim bolj natančno sliko o tem, kaj za njih prinaša vgradnja toplotne črpalke.

Pri tem seveda naše stranke naprošamo, naj nam priskrbijo čim natančnejše informacije, da bodo izračuni čim bolj natančni.

 
Dodajte izdelke za primerjavo