samair-logo-samsung
trajnostno ogrevanje

Toplotne črpalke so postale vse bolj priljubljena rešitev za ogrevanje domov in pripravo tople sanitarne vode. To, da prenašajo toploto iz naravnih virov v okolju in jo pretvorijo v uporabno energijo, omogoča visoke prihranke pri stroških energije. Vendar pa za dosego največje energetske učinkovitosti pri uporabi toplotne črpalke ni dovolj samo izbrati pravi model – enako pomembno je tudi razumeti porabo energije toplotne črpalke.

Razumevanje porabe energije toplotnih črpalk

Pri izračunu porabe energije toplotne črpalke je ključno razumeti, kako delujejo in kakšni so dejavniki, ki vplivajo na njihovo porabo. Toplotne črpalke delujejo tako, da iz okolice (zraka, tal ali vode) odvzamejo toploto in jo prenesejo v sistem ogrevanja ali pripravo tople vode. Pomemben dejavnik, ki vpliva na porabo energije toplotne črpalke, je temperaturna razlika med okolico in želeno temperaturo v prostoru ali vodi. Višja kot je želena temperatura, več energije bo potrebnih za zagotovitev ogrevanja ali pripravo tople vode.

Na porabo energije toplotnih črpalk vplivajo še drugi dejavniki, na primer: izolacija prostorov, velikost sistema, učinkovitost kompresorja in kakovost izvedbe. Slaba izolacija prostorov bo povečala izgube toplote in s tem porabo energije, medtem ko bo premajhen sistem težje dosegel želeno temperaturo in bo moral delovati dlje časa.

Prav tako je treba upoštevati učinkovitost kompresorja, saj bodo bolj učinkoviti kompresorji porabili manj energije za enako delo. Izvedba sistema, vključno z namestitvijo, tesnjenjem in pravilnim vzdrževanjem, je prav tako pomembna za zagotavljanje največje energetske učinkovitosti.

Dejavniki, ki vplivajo na porabo energije toplotnih črpalk

Pri izračunu porabe energije toplotne črpalke je treba upoštevati:

 • Vrsto toplotne črpalke, saj obstajajo različne vrste, kot so zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti ter različne učinkovitosti pri različnih temperaturah.
 • Temperaturno razliko med okolico in želeno temperaturo. Višja kot je želena temperatura, več energije bo potrebno. Prav tako je pomembno upoštevati izolacijo prostorov, saj slaba izolacija povzroči večje izgube toplote in povečano porabo energije.
 • Velikost sistema – če je sistem prevelik, bo deloval s prekomerno zmogljivostjo in porabil več energije, kot je potrebno. Nasprotno, premajhen sistem ne bo mogel zagotoviti želene temperature in bo moral delovati dlje časa, kar bo povečalo porabo energije.
 • Učinkovitost kompresorja. Bolj učinkoviti kompresorji bodo porabili manj energije za enako delo, kar bo zmanjšalo skupno porabo energije.

Izračun porabe energije toplotne črpalke

Izračun porabe energije toplotne črpalke vključuje upoštevanje več dejavnikov.

 • Najprej določite želeno temperaturo ogrevanja ali tople vode.
 • Nato je treba upoštevati temperaturno razliko med okolico in želeno temperaturo, saj bo višja razlika zahtevala več energije.
 • Nato se določi učinkovitost toplotne črpalke pri določeni temperaturi. Proizvajalci toplotnih črpalk običajno zagotavljajo podatke o učinkovitosti pri različnih temperaturah. Ti podatki se običajno izražajo kot koeficient učinkovitosti (COP) ali sezonski izkoristek energije (SCOP).
 • Končni korak je uporaba formule za izračun porabe energije toplotne črpalke. Ta formula upošteva želeno temperaturo, temperaturno razliko, učinkovitost toplotne črpalke in druge dejavnike, kot je izolacija prostorov.

Nasveti za zmanjšanje porabe energije vaše toplotne črpalke

Če želite zmanjšati porabo energije vaše toplotne črpalke in prihraniti pri računih za energijo, upoštevajte naslednje nasvete:

 • Redno vzdržujte vašo toplotno črpalko – redno čistite filtre, preverjajte tesnost in opravite servis, če je potrebno.
 • Pravilno izolirajte vaš dom – dobra izolacija bo zmanjšala izgube toplote in s tem zmanjšala potrebo po delovanju toplotne črpalke.
 • Prilagodite temperaturo ogrevanja – znižanje temperature za nekaj stopinj lahko znatno zmanjša porabo energije.
 • Izberite pravi model toplotne črpalke – izberite model, ki ustreza vašim potrebam in ima visoko učinkovitost pri želeni temperaturi.
 • Uporabljajte termostat – s programiranjem termostata lahko prilagodite temperaturo glede na vaše potrebe in prihranite energijo.

Primerjava toplotnih črpalk za različne namene – ogrevanje, ogrevanje radiatorjev, sanitarna voda

Pri izbiri toplotne črpalke je pomembno upoštevati tudi ceno. Cene toplotnih črpalk se lahko zelo razlikujejo glede na vrsto, zmogljivost in blagovne znamke. Pri primerjavi cen upoštevajte tudi stroške namestitve in vzdrževanja.

Za ogrevanje prostorov so najpogosteje uporabljene toplotne črpalke zrak-voda. Te so običajno cenejše od vodnih ali zemlje-vode toplotnih črpalk. Cene se lahko gibljejo od nekaj tisoč evrov za manjše modele do deset tisoč evrov za večje, visoko zmogljive modele.

Za ogrevanje radiatorjev so potrebne močnejše toplotne črpalke, kar lahko poveča stroške. Cene toplotnih črpalk za ogrevanje radiatorjev se začnejo pri približno 5000 evrih in se lahko povečajo glede na zmogljivost in blagovno znamko.

Za pripravo tople sanitarne vode so na voljo tudi posebne toplotne črpalke. Cene teh se lahko gibljejo od 2000 evrov za manjše modele do 5000 evrov za večje, visoko zmogljive modele.

Visokotemperaturne toplotne črpalke za učinkovito ogrevanje

Visokotemperaturne toplotne črpalke so primerne za ogrevanje sistemov, ki zahtevajo višje temperature, kot je ogrevanje s radiatorji. Te toplotne črpalke lahko dosežejo temperature do 80 stopinj Celzija, kar omogoča ogrevanje tudi v hladnejših območjih.

Visokotemperatne toplotne črpalke so običajno nekoliko dražje od standardnih toplotnih črpalk, vendar lahko zaradi višjih temperatur zagotovijo večjo učinkovitost ogrevanja. Pri izbiri visokotemperaturne toplotne črpalke preverite tudi njeno učinkovitost pri želeni temperaturi.

Toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode

Toplotne črpalke se lahko uporabljajo tudi za pripravo tople sanitarne vode. Prednosti toplotnih črpalk za sanitarno vodo vključujejo visoko učinkovitost, prihranke pri stroških energije in okolju prijazno delovanje.

Vendar pa je treba pri uporabi toplotnih črpalk za sanitarno vodo upoštevati nekaj premislekov. Na primer, toplotne črpalke za sanitarno vodo običajno delujejo pri višjih temperaturah kot toplotne črpalke za ogrevanje prostorov, kar lahko poveča porabo energije.

Prav tako je treba upoštevati tudi velikost rezervoarja za toplo vodo, saj premajhen rezervoar lahko povzroči pomanjkanje tople vode v času, ko je najbolj potrebna.

Delovanje toplotne črpalke za največjo energetsko učinkovitost

Da bi dosegli največjo energetsko učinkovitost pri delovanju toplotne črpalke, je pomembno upoštevati nekaj ključnih nasvetov.

 • Redno vzdrževanje.
 • Pametno upravljanje, samodejno prilagajanje temperature glede na vaš urnik in potrebe.
 • Dobra izolacija bo zmanjšala izgube toplote in s tem zmanjšala potrebo po delovanju toplotne črpalke.
 • Izberite toplotno črpalko z visoko učinkovitostjo. Preverite oznake učinkovitosti, kot sta koeficient učinkovitosti (COP) in sezonski izkoristek energije (SCOP), ter izberite toplotno črpalko z najvišjo vrednostjo.
 
Dodajte izdelke za primerjavo