samair-logo-samsung
energetska učinkovitost

Trajnostna energija postaja vse bolj pomembna tema v sodobnem svetu. Zavedanje o negativnih učinkih konvencionalnih energetskih virov na okolje je privedlo do iskanja alternativnih, trajnostnih rešitev. Ena od takšnih rešitev je uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje bivalnih prostorov. V Sloveniji je uporaba toplotnih črpalk v porastu, saj se gospodinjstva zavedajo prednosti, ki jih prinaša trajnostna energija.

Uporaba toplotnih črpalk je priljubljena investicija v trajnostno energijo

Uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje bivalnih prostorov v Sloveniji postaja vse bolj priljubljena izbira. Statistični urad RS poroča, da je bilo leta 2020 v državi nameščenih več kot 11.300 novih sistemov za ogrevanje s toplotno črpalko. Poleg tega je bilo podeljenih več kot 5.500 subvencij za vgradnjo toplotnih črpalk. To kaže, da se skoraj polovica gospodinjstev odloča za toplotne črpalke, saj imajo pri naložbi do 20 odstotkov nižje stroške ogrevanja. V Sloveniji je trenutno nameščenih približno 45.000 sistemov za ogrevanje s toplotno črpalko, kar predstavlja približno 10 odstotkov vseh sistemov za ogrevanje v državi.

Trajnostna energija – kako jo dosegamo s toplotnimi črpalkami?

Uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje bivalnih prostorov prinaša številne prednosti.

Trajnostna energija za prihranke pri energiji

Prvi korak je so prihranki pri energiji. Toplotne črpalke delujejo energetsko učinkovito, saj uporabljajo brezplačne obnovljive vire energije iz okolice, kot so zemlja ali zrak in le nekaj električne energije. Poraba energije pri ogrevanju s toplotno črpalko je tako bistveno nižja kot pri klasičnih ogrevalnih sistemih, kot sta kurilno olje ali plin. Eden od glavnih razlogov za naraščajočo priljubljenost toplotnih črpalk je torej nižji strošek ogrevanja, obenem pa s toplotnimi črpalkami prispevamo k dosegenju trajnostne energije.

Zmanjšanje ogljičnega odtisa

Poleg tega uporaba toplotnih črpalk zmanjšuje ogljični odtis. Toplotne črpalke ustvarjajo manj emisij CO2 in drugih onesnaževalcev, ki jih sproščajo klasični ogrevalni sistemi. Ogrevanje s toplotno črpalko je torej okolju prijazna izbira. Zmanjšanje ogljičnega odtisa je ključnega pomena za ohranjanje okolja in prispeva k boju proti podnebnim spremembam.

Dodatne prednosti ogrevanja s toplotno črpalko

Poleg nižjih stroškov ogrevanja in zmanjšanja ogljičnega odtisa ima ogrevanje s toplotno črpalko še druge prednosti. Toplotne črpalke omogočajo enostavno vgradnjo in vzdrževanje, kar je pomembno za dolgoročno zadovoljstvo uporabnikov. Delujejo tiho, kar zagotavlja prijetno bivanje v prostoru. Poleg tega toplotne črpalke omogočajo prilagodljive rešitve, saj lahko poleg ogrevanja prostorov tudi hladijo in pripravljajo toplo sanitarno vodo. Tako gospodinjstva dobijo večnamensko napravo, ki izpolnjuje več potreb hkrati.

Dolgoročna naložba v trajnostno ogrevanje

Kljub nekoliko višji začetni naložbi je uporaba toplotne črpalke dolgoročno cenejša od ogrevanja s kurilnim oljem ali plinom. Poleg tega slovenska gospodinjstva lahko izkoristijo subvencije Eko sklada, ki podpira vgradnjo toplotnih črpalk in drugih energetsko učinkovitih rešitev. Subvencije omogočajo, da je vgradnja toplotne črpalke dostopnejša, kar spodbuja uporabo trajnostne energije. Tako gospodinjstva prispevajo k zmanjševanju obremenjevanja okolja ter živijo bolj trajnostno.

Trajnostni način življenja je vse bolj pomemben. Ljudje se zavedamo negativnih učinkov lastnega ravnanja na okolje in si prizadevajo zmanjšati svoj vpliv. Ena od odločitev v tej smeri je uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje, ki izkoriščajo obnovljive vire energije.

Napredna tehnologija upravljanja

Toplotne črpalke, povezane z WiFi omogočajo dodatne možnosti za zmanjšanje stroškov energije  in boljši nadzor nad delovanjem toplotne črpalke. Na voljo so pametne storitve, ki omogočajo tudi daljinsko upravljanje in spremljanje delovanja toplotne črpalke ter zmanjšanje porabe energije brez žrtvovanja udobja. S pritiskom na gumb lahko uporabniki odobrijo brezžične posodobitve in imajo vedno najnovejšo programsko opremo za najboljšo učinkovitost in prihranke pri energiji.

Izberite trajnostni način za ogrevanje

Uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje bivalnih in poslovnih prostorov je trajnostna in ekonomična rešitev. Poleg nižjih stroškov ogrevanja omogočajo toplotne črpalke zmanjšanje ogljičnega odtisa ter prispevajo k ohranjanju okolja. V Sloveniji se število vgradenj toplotnih črpalk povečuje, saj se gospodinjstva zavedajo prednosti trajnostne energije. Za najboljše rezultate je priporočljivo izbrati toplotno črpalko uglednega proizvajalca, kot je NIBE, ter zagotoviti strokovno vgradnjo in redno vzdrževanje. S trajnostno energijo bomo ustvarili boljšo prihodnost za nas in prihodnje generacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

 
Dodajte izdelke za primerjavo